Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Svetski dan mentalnog zdravlja
October 10, 2022
Svetski dan borbe protiv HIV / AIDS-a
December 1, 2022
Prikaži sve

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke predstavlјa vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.

Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemlјama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla
svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Šta je „organizovani skrining“?

Skrining je preliminarno otkrivanje do tada neprepoznatih poremećaja zdravlјa u fazi kada nema nikakvih simptoma bolesti, uz pomoć lako i brzo primenlјivih postupaka (testova). To je testiranje većeg broja lјudi koji nemaju tegobe vezane za ispitivano obolјenje ili se smatraju zdravim. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.

Ključne poruke:
– ukoliko ste zdravi i imate najmanje 50 godina života, vreme je za Vašu prvu mamografiju, javite
se na pregled- skrining raka dojke mamografijom.
– ukoliko imate 50 i više godina uradite mamografiju jednom u dve godine.
– ukoliko imate osećaj nelagodnosti, bolove, iscedak iz dojke ili slične subjektivne tegobe, obratite
se odmah lekaru na pregled dojki i dalje lečenje
– ukoliko u vašoj porodičnoj istoriji ima žena koje su bolovale od raka dojke, posetite lekara
ginekologa već sa 30 godina života.

Izvor: ZZJZ Beograd