Svetski dan borbe protiv HIV / AIDS-a

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke
October 29, 2022
Srećne novogodišnje i božićne praznike želi vam ordinacija Vaš lekar
December 25, 2022
Prikaži sve

Svetski dan borbe protiv HIV / AIDS-a

 

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se 1. decembra širom sveta, ove godine pod sloganom „Izjednačimo”.

Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i odmah započne lečenje. Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima.

Epidemiološka situacija u Republici Srbiji

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji je krajem 2021. godine živelo 3045 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da u našoj zemlji 550 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om. Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV.

Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno i poverljivo, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, a u cilju pružanja pravih i stručnih informacija potrebnih da se donese odluka da li je pravi trenutak za testiranje, ali i da se prepozna stvarni rizik tj. rizično ponašanje koje je osoba praktikovala ili koje i dalje upražnjava i da identifikuje lične mogućnosti za sprečavanje inficiranja HIV-om u budućnosti. S druge strane, HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostkovanju započnu lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji.