Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetska nedelja dojenja
August 5, 2022
Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke
October 29, 2022
Prikaži sve

Svetski dan mentalnog zdravlja

 

 

Svetski dan mentalnog zdravlja predstavlja najvažniju godišnju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja. Obeležava se na svim kontinentima i u gotovo svim zemljama kroz lokalne, regionalne i nacionalne događaje i programe. Ove godine se obeležava pod sloganom „Neka mentalno zdravlje i dobrobit postanu prioritet za sve“ i pruža priliku da se svi pokrenu radi zaštite i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Pre pandemije COVID-19 bilo je procenjeno da jedna od osam osoba u svetu živi sa mentalnim poremećajem. Pandemija je stvorila globalnu krizu za mentalno zdravlje, a procene su pokazale da je porast anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25% tokom prve godine pandemije. U isto vreme, dostupnost usluga iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja je bila ugrožena.

Sve je više primera da je očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja moguće korišćenjem opštih i ciljanih intervencija zasnovanih na dokazima. Veliki značaj ima i poboljšanje socijalnih determinanti zdravlja (obrazovanje, zaposlenje, zdravstveno osiguranje, uslovi za rad i stanovanje itd.), ali i smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive sa poremećajima mentalnog zdravlja.

Potrebno je kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, čuva i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje, mogu da ostvare ljudska prava i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Izvor:www.zdravlje.org.rs