Mart – mesec borbe protiv raka: prevencija malignih tumora

MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA
February 15, 2021
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
March 20, 2021
Prikaži sve

Mart – mesec borbe protiv raka: prevencija malignih tumora

 

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, opterećenje malignim bolestima u svetu je u porastu – stručnjaci predviđaju da će tokom života
jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena umreti od nekog oblika maligne bolesti.

U svetu je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2020. godinu, 19,3 miliona ljudi obolelo od malignih bolesti, dok je registrovano
9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora.

U pogledu oboljevanja, u populaciji muškaraca, najučestaliji oblik raka jeste rak pluća, koji čini 14,3% svih novih slučajeva raka i 21,5% svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca. U populaciji žena, prvo mesto po oboljevanju i umiranju zauzima rak dojke, koji čini 24,5% svih novootkrivenih slučajeva raka i 15,5% svih smrtnih slučajeva od raka kod žena.

U našoj zemlji je u 2018. godini od svih malignih tumora obolela 41.661 osoba (22.066 muškaraca i 19.595 žena). U oboljevanju i umiranju od raka među muškarcima, kao vodeće lokalizacije prednjače rak pluća, debelog creva i prostate. U populaciji žena, najviše se oboljeva i umire od raka dojke, pluća i debelog creva.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Beograd