MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA
February 4, 2021
Mart – mesec borbe protiv raka: prevencija malignih tumora
March 3, 2021
Prikaži sve

MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

Foto:www.acco.org

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se  15. februara sa ciljem podizanja svesti o malignim bolestima u dečijem uzrastu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 300.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta 0-19 godina.

Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu bile su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor. Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj uspešnog pristupa u kontroli ovih bolesti.

Rano otkrivanje i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece mogu značajno uticati na povećanje verovatnoće preživljavanja, bolji odgovor bolesti na terapiju kao i manje skupo i manje intenzivno lečenje.

Postizanje boljeg efekta programa koji promovišu adekvatan pristup u ranom prepoznavanju i tačnoj dijagnostici malignih bolesti u dečjem uzrastu, ostvarivo je kao zajednički cilj (koji obuhvata i zajedničku akciju) vladinih tela, nevladinih organizacija kao i roditeljskih i udruženja građana.

 

Izvor:Zavod za javno zdravlje Beograd