Mart je mesec borbe protiv raka

Akcija besplatnih pregleda osoba ženskog pola 07.03.2020
March 3, 2020
Svetski dan bubrega 2020.
March 12, 2020
Prikaži sve

Mart je mesec borbe protiv raka

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, maligne bolesti u svetu su u porastu, a predviđa se da će do 2032. godine oboleti 25 miliona ljudi širom sveta.

Najučestalije lokalizacije su rak pluća, rak dojke i rak debelog creva. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak u populaciji muškaraca . Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor u populaciji žena.U našoj zemlji godišnje se u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od raka umre više od 20.000 osoba. Razvijanje zdravih životnih stilova, motivisanje građana za pravovremeno obraćanje lekaru i korišćenje dostupnih resursa zdravstvenog sistema, ključni su saveznici u uspešnoj borbi protiv raka.

Prevencija zauzima ključno mesto u svim zdravstvenim programima. Najbolji način borbe je sprečavanje nastanka bolesti izbegavanjem uticaja poznatih faktora rizika koji su zapravo rezultat savremenog načina života. Najpoznatiji među njima su pušenje duvana, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i konzumiranje alkohola.Pored ovih faktora rizika tu je i preterana izloženost sunčevoj svetlosti ili veštačkim izvorima svetlosti, kao što su solarijumi, koja povećava rizik od dobijanja svih vrsta raka kože.

U Srbiji su od 2013. godine na snazi Nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva, sa ciljem da se smanji oboljevanje i umiranje od ovih maligniteta koji su u našoj sredini veoma zastupljeni a često, upravo zbog otkrivanja u odmaklim fazama bolesti, odnose i veliki broj života.