Evropska nedelja prevencije raka grlića materice pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice”

Radno vreme ordinacije tokom novogodišnjih i božićnih praznika
December 29, 2023
Nacionalni dan bez duvana
January 31, 2024
Prikaži sve

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice”

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 22. do 28. januara 2024. godine u cilju unapređenja stavova i informisanja o raku grlića materice i načinima prevencije.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti:„ZAJEDNO PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE”. To je slogan 18. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

Republika Srbija se ubraja u zemlje sveta u kojima je uvedena vacinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), o trošku države, za populaciju dece, oba pola (devojčice i dečaci).

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice vrši se jednostavnim Papanikolau testom (PAP test). Pored PAP testa može se uraditi i HPV skrining test koji sa sigurnošću utvrđuje da li postoji HPV virus ili ne i to putem PCR tehnike, a nakon toga i HPV test genotipizacije kojim se otkriva genotip virusa koji spada u visoko ili srednje rizične grupe. Ove vrste testova se rade u našoj zemlji u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze.

Pored organizovanog skrininga raka grlića materice koji podrazumeva pregled PAP testom na svake tri godine po pozivu lekara za žene uzrasta od 25. do 64. godine, svaka žena starija od 15 godina ima pravo na redovan ginekološki pregled.
Prema preporukama Američkog udruženja ginekologa i akušera, PAP test se preporučuje svake tri godine od 21 do 29 godina. Od 30 do 65 godina, žene imaju tri opcije: PAP test svake tri godine, PAP test plus HPV test (ko-test) svakih pet godina ili samo HPV test svakih pet godina.

Izvor: www.zastitazdravlja.rs