7. april – Svetski dan zdravlja

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
March 20, 2023
Srećan Uskrs želi vam ordinacija Vaš lekar
April 8, 2023
Prikaži sve

7. april – Svetski dan zdravlja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ove godine obeležava 75 godina rada na unapređenju javnog zdravlja. Slogan obeležavanja Svetskog dana zdravlja je ponovo „Zdravlje za sve“, u znak podsećanja na ono zbog čega je ova organizacija i osnovana – da radi na promociji i očuvanju zdravlja širom sveta, da se stara o onima čije je zdravlje posebno ugroženo, kako bi svi i svuda mogli da dostignu najviši nivo zdravlja i blagostanja.


Zdravlje za sve podrazumeva da svi ljudi imaju dobro zdravlje i ispunjen život u mirnom, stabilnom i održivom svetu. S obzirom da je pravo na zdravlje osnovno ljudsko pravo, svako mora imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez obzira gde živi i kakve su mu finansijske mogućnosti. Međutim, u svetu u kome živimo, 30% populacije nije u mogućnosti da pristupi osnovnim zdravstvenim uslugama. Skoro dve milijarde svetske populacije se suočava sa ogromnim troškovima za zdravstvenu zaštitu, koji dovode do njihovog osiromašenja, sa izrazitom nepravednošću prema onima koji žive u najugroženijim sredinama.

Šta svako od nas može da uradi za svoje zdravlje?

♦ Pravilno se hranite! Ne preskačite obroke, vodite računa o izboru namirnica i načinu njihove pripreme. Održavajte poželjnu telesnu težinu.
♦ Budite fizički aktivni svakog dana!
♦ Recite NE duvanu! Budite zagovornik okruženja bez duvanskog dima.
♦ Ograničite unos alkoholnih pića!
♦ Družite se!
♦ Redovno kontrolišite svoje zdravlje kod svog izabranog lekara.

Izvor: www.zdravlje.org.rs