Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

SVETSKI DAN SRCA
December 24, 2021
Svetski dan borbe protiv raka: Prevencijom do očuvanja zdravlja
February 4, 2022
Prikaži sve

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

 

 

Treća nedelja januara se obeležava kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ove godine će se ona, šesnaesti put zaredom u našoj zemlji, obeležiti u periodu od 17 . do 23. januara 2022. godine.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posetu svom lekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda kojima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

Za gotovo sve slučajeve raka grlića materice odgovoran je Humani papiloma virus (HPV). Jedan od razloga velike smrtnosti od ovog oboljenja u našoj populaciji jeste i činjenica da je u prvoj fazi ova bolest uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo 2/3 žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha. Tada samo lečenje postaje teško i neizvesno, i pored operativnog zahvata zahteva primenu agresivne radioterapije, što dovodi do značajnog produženja lečenja i različitih komplikacija, a sve to značajno povećava troškove i umanjuje šanse za izlečenje.

Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju.

Izvor: www.zdravlje.org.rs