DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A

SREĆNA SLAVA: Sveti Vrači zaštitnici lekarske profesije
November 14, 2021
RADNO VREME ORDINACIJE TOKOM PRAZNIKA
December 24, 2021
Prikaži sve

DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A

Svetski dan borbe protiv side iskazuje međunarodnu solidarnost u pružanju podrške osobama inficiranim virusom humane imunodeficijencije kao i obolelim od side.

Ovaj datum se obeležava svakog 1. decembra od 1988. godine i predstavlja priliku da se javnost informiše o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kako bi se istakao značaj prevencije i ranog otkrivanja HIV infekcije, ali i podstakla celokupna društvena zajednica na odnos bez osuda i diskriminacije prema inficiranim i obolelim osobama. Međunarodni simbol podrške za HIV pozitivne osobe je crvena traka.

Najčešći način prenošenja HIV infekcije je putem nezaštićenog polnog odnosa (analni, vaginalni, oralni seksualni odnos). Pored seksualnog načina prenošenja, HIV infekcija se može preneti putem krvi, najčešće intravenskom upotrebom droga i sa HIV pozitivne majke na dete tokom trudnoće, porođaja i majčinog mleka tokom dojenja.

 

Ovogodišnja tema obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a je: „Okončanje epidemije HIV-a: ravnopravan pristup, svačiji glas“.

Izvor: www.dzzrenjanin.rs