Nacionalna nedelja promocije dojenja

SVETSKI DAN KONTRACEPCIJE
September 26, 2021
Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa
November 12, 2021
Prikaži sve

Nacionalna nedelja promocije dojenja

 

 

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 03. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“.

Prethodne godine na kampanju povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja je značajno uticala pandemija COVID- 19. Ograničenje okupljanja kao i opterećenje zdravstvenog sistema ograničili su rad savetovališta za trudnice i škola roditeljstva. Ove godine nedelja dojenja usmerena je na povezivanje svih aktera za podršku dojenju na svim nivoima.

 

Pandemija COVID-19 imala je pozitivne i negativne efekte na dojenje. Roditelji su više vremena boravili kod kod kuće i imali vremena da se usredsrede na brigu o svojoj deci. S druge strane dolazilo je do razdvajanja pozitivnih majki i beba kako bi se sprečilo prenošenje virusa u početku pandemije. Aktuelne preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) glase da se majke za koje se sumnja da su zaražene ili jesu obolele od Kovida-19 podstiču na dojenje ili da nastave da doje.

 

Izvor: Zavod za javno zdravlje Beograd