DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

SREĆNI USKRŠNJI PRAZNICI
April 2, 2021
SREĆNI PRVOMAJSKI I USKRŠNJI PRAZNICI
May 1, 2021
Prikaži sve

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Svetska zdravstvena organizacija osnovana je sa vizijom da svaki pojedinac ima pravo na mogućnost da ostvari najviši mogući nivo zdravlja. Svake godine, na dan osnivanja ove međunarodne organizacije, 7. aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja.

Ove godine, globalna kampanja koja prati ovaj važan datum, sprovodi se pod sloganom “Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”.

Svet u kome živimo je jedinstven, a godina koja je za nama pokazala nam je i da je, uz sve naše mnogobrojne podele, on ipak nedeljiv

Upravo u okolnostima pandemije, uvideli smo ogroman značaj dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih službi i usluga, a sa druge strane, uverili smo se koliko to neposredno zavisi od toga gde smo rođeni, odrasli, gde živimo i/ili radimo, koliko smo stari…

Svet u kome živimo u poslednjih godinu dana nas je naučio da i nije tako veliki kako nam se do skora činilo, da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige i problemi.  Posvećenost viziji da svaki pojedinac, ma gde živeo na ovoj planeti, može da ostvari pravo na dobro zdravlje, jeste linija vodilja Svetske zdravstvene organizacije, ali bi morala biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice i, zašto da ne, svakog od nas ponaosob.

 

Izvor: Zavod za javno zdravlje Begrad